زبان ترکی تنها در ترکیه رواج ندارد، بلکه بیشتر از 70 میلیون نفر در جهان از جمله مردمان اروپا شرقی به این زبان صحبت میکنند. شاید برای یادگیری زبان ترکی استانبولی یک فهرست از مشکلات یادگیری داشته باشید. در این مقاله از زبان نگار به شما ترفند یادگیری ترکی استانبولی را خواهیم آموخت.
زبان ترکی، زبانی شیرین و با ساختاری قابل فهم است. اگرچه تفاوت های فاحشی با زبان فارسی دارد، اما یادگیری آن برای فارسی زبانان کار دشواری نیست. کافیست روش های آموزش صحیح و تمرین های کاربردی را یاد بگیرید تا در کمترین زمان ممکن بتوانید روان صحبت کنید.
افراد برای آموختن هر هنر و توانایی جدیدی تنها به روش درست آموزش و تمرین نیاز دارند. شاید در نگاه اول تلفظ ها یا واژگان ترکی استانبولی برای شما عجیب باشد و حتی سخت. ولی این زبان صرفا ناآشنا و جدید است که ترفند یادگیری ترکی استانبولی کلید موفقیت شما خواهد بود.
ترفند یادگیری درست خواندن
شروع آموختن هر زبانی با یادگیری الفبا و نحوه درست تلفظ صحیح است. ترکی استانبولی یک زبان آوایی میباشد که به صورت واجی به کمک 29 حرف لاتین نوشته میشود.
الفبای ترکی مانند الفبای انگلیسی است با این تفاوت که در زبان ترکی ۳ حرف Q، W و X وجود ندارد. همچنین چند استثنا هم در تلفظ حروف به نسبت زبان انگلیسی دارد. به طور خلاصه ترفند یادگیری ترکی استانبولی در خواندن شامل موارد زیر میباشد:
- مصوت های پراکنده حروف:e, i, a, ı و مصوت های جمع حروف o, ö, ü, u هستند.
- بسته به این که زبان خود را در دهان قرار میدهید؛ حروف صدادار جلو و عقب، حروف e, i, ö, ü مصوت های جلو و حروف a, ı, o,u مصوت های عقب هستند.
- با توجه به فاصله بین کام و زبان، برخی از حروف صدا دار به باز (پهن) یا بسته (تنگ) تقسیم میشوند.
- حروف مصوت e, a, ö,o باز و حروف مصوت ı, i, ü,u بسته نامیده میشوند.
- هر حرف یک صدا دارد و صامت اضافی مانند : sh , ch , ght و… وجود ندارد.
- حرف ” c ” صدای ” ج ” دارد.
- حرف ” g” صدای ” گ ” دارد.
- حرف ” j ” صدای ” ژ ” دارد.
- حرف” r ” معمولا صدای ” ر ” میدهد. اما میتوتند در برخی از واژه ها صدای متفاوتی داشته باشد.
همچنین حروف a، i و u عامل تغییر معنا و املای کلماتی هستند که کاملا یکسان نوشته میشوند. به طور مثال:
- Kar به معنا برف
- Kârبه معنا پیامبر
آشنایی با دستور زبان
دستور زبان ترکی استانبولی موارد استثنا زیادی ندارد. در نتیجه ذهن شما همیشه درگیری انتقال درست مفاهیم با جملهبندی ها نخواهد بود.
- هیچ فعل و انفعالی در ترکی وجود ندارد که به معنای بودن باشد. فقط پسوند شخصی (این) را که مربوط به اسم شی است باید به آن اضافه کرد.
- ممکن است چند ضمیر به ریشه یک کلمه در زبان ترکی اضافه کنید. این پسوندها نشان دهنده نفی انفعال، تعداد، مالکیت، تردید و بسیاری از ویژگی دیگرهستند.
- این زبان داردای جنسیت در گرامر نیست، تنها کافیست پسوند ها را یاد بگیرید.
ترفند هایی برای گفت و گو
اگر مکالمه کردن را یک موتور بدانیم، این موتور چند چرخ دنده دارد. این چرخ دنده ها عبارتند از:
- دایره واژگان
- درک مطلب
- تلفظ صحیح
- آشنایی با دستور زبان
برای ایجاد یک مکالمه هدفدار باید بتوانید جمله های متنوع بسازید و مفاهیم را در واژگان مختلف جست و جو کنید. تا زمانی که دایره واژگان شما محدود باشد، تنها از چند جمله ساده روزانه فراتر نخواهید رفت.
در حالیکه برای آموزش زبان انگلیسی ۵۰۰ هزار لغت ضروری وجود دارد، در ترکی فقط ۱۱۱ هزار لغت را باید بیاموزید! از ترفند یادگیری ترکی استانبولی برای تقویت دایره واژگان به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- موسیقی ترکی گوش کنید : پس از گوش کردن به موسیقی، متن آن را هم یک بار بخوانید.
- کتاب های داستانی بخوانید : کتاب های داستانی به شما کمک میکند به صورت موضوعی با گستره جدیدی از واژگان آشنا شوید.
- کتاب بخوانید : مطالعه کتاب ها و فرهنگنامه ها برای گسترش دایره واژگان بسیار موثر و مفید است.
پس از انجام این مراحل شما خودتان یک گفت و گو را آغاز خواهید کرد و به سرانجام خواهید رساند. حتی میتوانید درباره یک موضوع تخصصی هم با دیگران به گفت و گو بپردازید.
چند نکته که در زبان ترکی استانبولی جالب هستند و البته باید بدانید! هیچ فعل یا واژهای به معنای “بودن” یا “داشتن” در ترکی وجود ندارد. البته نگران نباشید. اساسا دستور زبان ترکی نیازی به این دو کلمه ندارد.
همچنین اگر با اعداد به مشکل برخوردید کافیست در جملات آن ها را تکرار کنید. پس از مدتی در ذهن شما ماندگار خواهند شد.
7 ترفند برای یادگیری ترکی استانبولی
شاید بیشتر ترفند هایی که در بالا گفته شد روش هایی برای هدف گذاری صحیح مسیر آموزش بیشتر باید دانسته شوند تا تمرین و تکرار. اگر قرار باشد زبان دوم را به اندازه زبان مادری روان و واضح صحبت کنید، در حقیقت ذهن شما باید به زبان جدید فکر کند.
رسیدن به چنین سطحی از مهارت شاید در نگاه اول کار آسانی نباشد و با خود بگویید چگونه ذهنم را که یک عمر فارسی گفته و شنیده را به ترکی عادت دهم؟!
برای رسیدن به این درجه از مهارت 7 ترفند یادگیری ترکی استانبولی را باید بدانید!
- چقدر بلدی؟
در حقیقت برای پیشرفت باید بدانید سطح واقعی و دانش زبان ترکی شما در چه حدی است. برای فهمیدنش هم کار عجیبی قرار نیست انجام دهید!
آزمون سطح سنجی استانداردی که در انتهای بیشتر کتاب های آموزش زبان ترکی وجود دارد را انتخاب کنید و با تمرکز به آن پاسخ دهید.
- فیلم ببین!
فیلم دیدن با زیرنویس به بهبود دو مهارت شنیداری و مهارت درک مطلب در شما کمک خواهد کرد. شما دیدن فیلم های زبان اصلی با تلفظ صحیح، واژگان جدید و لهجه ها آشنا خواهید شد.
با این تمرین گوش شما به ترکی شنیدن و ذهن شما به تجزیه و تحلیل به ترکی عادت میکند.
- در محیط قرار بگیر!
در محیط بودن شما را سریعتر به هدف میرساند. اما لازم نیست حتما به ترکیه سفر کنید.
به لطف رسانه های اجتماعی راه های زیادی برای پیدا کردن هم صحبت وجود دارد. وقتی کسی کاملا ترکی را بلد است و اصلا زبان مشترک دیگری با شما را نمیداند، مجبور هستید به ترکی فکر کنید و پاسخ دهید.
- کتاب بخوان!
واقعا هیچ مرجعی بهتر از کتاب ها برای آموزش وجود ندارد. ترفند یادگیری ترکی استانبولی خواندن کتاب های کودکان ترکی است. این کتاب ها دستور زبان پیچیدهای ندارند و منبعی از واژگان کاملا ضروری برای نیاز های روزانه هستند.
اگر سطح زبان شما بالاتر از این حرف ها است، بهتر است به سراغ کتاب های رمان و علمی بروید. به ویژه کتاب های دانشگاهی مرتبط به رشته تحصیلیتان.
- اخبار ببین!
گوش دادن به خبر های رسمی از تلویزیون به شما کمک میکند از محاوره فاصله بگیرید و با زبان رسمی و اداری و حتی واژگان سخت مانند واژگان حقوقی را هم بیاموزید. به علاوه چنین برنامه هایی شما را با فرهنگ و طرز تفکر یک ملت آشنا خواهند کرد.
- صدایت را ضبط کن!
گاهی با اینکه واژگان را میدانید با زهم فرد ترک زبان مقابل شما متوجه منظور شما نشود. در حقیقت شما با تلفظ اشتباه او را هم به اشتباه میاندازید. کافیست به صدایتان را ضبط کنید و گوش دهید. حال واژهای را که اشتباه تلفظ میکردید را تمرین کنید.
- از نرم افزار ها و برنامه های موبایلی استفاده کنید.
برنامه هایی مانند دولینگو به طور منظم و روزانه به شما آموزش را یادآوری خواهند کرد همچنین در اوقات فراغت همیشه در دسترس شما خواهند بود.
کلام آخر؛
یادگیری زبان جدید تنها به تمرین تکرار وابسته است و یادگیری زبان ترکی به تلفظ صحیح! پس وقتی در ترکی مهارت کافی خواهید یافت که در کنار آموزش درک مطلب و دستور زبان، درست بخوانید و از آنچه خواندید استفاده کنید.
دوره های آموزش آنلاین ترکی استانبولی را از دست ندهید!