یکی از راه هایی که شما می توانید برای ساختن آینده ی خود انتخاب کنید، مهاجرت به خارج از کشور است. دلیل این مهاجرت می تواند به دلیل موقعیت تحصیلی، شغلی یا برای زندگی باشد. اما مهاجرت شما به هر دلیلی که باشد شما باید حداقل در یک آزمون ترکی استانبولی شرکت کنید.
در این مطلب از زبان نگار می خواهیم به معرفی و بررسی 4 تا از معتبرترین و محبوب ترین آزمون های ترکی استانبولی بپردازیم.
1. آزمون TÖMER
آزمون TÖMER یک آزمون رسمی زبان ترکی است و یکی از معتبرترین دوره های آموزش زبان ترکی در استانبول است. این آزمون ترکی استانبولی یک پیش نیاز برای دریافت پذیرش در دانشگاه های دولتی و خصوصی ترکیه است.
TÖMER مخفف عبارت مرکز آموزش زبان ترکی در استانبول است و گواهی این آزمون ترکی استانبولی، مانند گواهینامه های TOEFL و IELTS برای زبان انگلیسی، برای تحصیل در ترکیه و پذیرش در دانشگاه های ترکیه بسیار مهم است.
آزمون TÖMER هر روز از ساعت 9:00 تا 16:00 برگزار می شود و نتایج هر آزمون تا 4 ماه اعتبار دارد.
می توانید بهترین کتاب های آموزش زبان ترکی استانبولی را برای هر سطح مد نظرتان از زبان نگار خریداری کنید.
کلاس های آزمون TÖMER
هر ترم از کلاس های TÖMER در 8 هفته و به صورت کلاس های 2 ساعته در صبح یا بعد از ظهر برگزار می شوند.
در پایان هر ترم زبان آموزان از طریق فعالیت کلاسی و آزمون پایانترم توسط اساتید رسمی ارزیابی می شوند. آزمون پایانی این کلاس ها شامل 4 بخش خواندن، شنیدای، مکالمه، نوشتن و یک بخش گرامر می باشد.
در پایان هر ترم زبان آموز باید امتحان پایانی را با موفقیت پشت سر بگذارد تا بتواند به ترم بعدی برود.
اگر شخصی نتواند یکی از مهارت های زبانی را با موفقیت پشت سر بگذارد می تواند در آزمون جبرانی شرکت کند و اگر بیش از یک بار در یک مهارت مردود شود باید دوباره همان ترم را از نو بگذارند.
هزینه ی آزمون TÖMER
هزینه آزمون TÖMER از یک مرکز به مرکزی دیگر متفاوت است. اما در مجموع هزینه بین 250 تا 350 دلار برای یک سطح متغیر است که باید در دو قسط پرداخت شود.
در صورت عدم امکان برگزاری کلاس به دلیل مشکلی ناشی از خود موسسه، مبلغ پرداختی به زبان آموزان بازگردانده می شود.
زبان آموزی که شهریه خود را پرداخت کرده است می تواند شهریه خود را برای یک یا چند ترم به شخص دیگری منتقل کند. و شخصی که به این حق به او اعطا می شود، بدون پرداخت هزینه در امتحان نهایی شرکت می کند.
انواع آزمون های TÖMER
- نوع آزمون: تعیین سطح
شرح آزمون: این آزمون زبان ترکی استانبولی شامل ۱۰۰ الی ۱۲۰ سوال است که سطح مهارت زبان آموز را ارزیابی می کند.
سند این آزمون: گزارش تعیین سطح
- نوع آزمون: آزمون حضور در دوره
شرح آزمون: این آزمون شامل ارزیابی و سنجش ۴ مهارت اصلی از هر سطح برای انتقال به سطح بعدی است.
سند این آزمون: گزارش حضور در دوره
- نوع آزمون: آزمون فارغ التحصیلی
شرح آزمون: آزمون پایانی سطح های متوسط و پیشرفته است که شامل ارزیابی و سنجش ۴ مهارت اصلی می باشد.
سند این آزمون: گواهی
- نوع آزمون: آزمون دیپلم
شرح آزمون: آزمون هایی در پایان سطح متوسط و پیشرفته که شامل ارزیابی و سنجش هر ۴ مهارت اصلی می شوند.
سند این آزمون: دیپلم
- نوع آزمون: امتحان برای دریافت گواهینامه یا دیپلم بدون گذراندن ترم
شرح آزمون: این آزمون زبان ترکی استانبولی برای کسانی است که در دوره های آزمون TÖMER شرکت نکرده اند اما می خواهند مهارت های خود را مورد ارزیابی قرار گرفته دهند.
سند این آزمون: گواهی و دیپلم
- نوع آزمون: آزمون از راه دور
شرح آزمون: یک آزمون آنلاین است که میزان مهارت زبان ترکی زبان آموزان را ارزیابی می کند
سند این آزمون: دیپلم UTS
تقسیم بندی سطوح بر اساس نمرات
- سطح A1: امتیاز ۴۹ – ۲۰
- سطح A2: امتیاز ۵۹ – ۵۰
- سطح B1: امتیاز ۶۹ – ۶۰
- سطح B2: امتیاز ۷۹ – ۷۰
- سطح C1: امتیاز ۸۹ – ۸۰
- سطحC2 : امتیاز ۱۰۰ – ۹۰
2. آزمون TYS
آزمون TYS یک آزمون بین المللی شناخته شده است که توسط مرکز آزمون موسسه یونس امره توسعه یافته است. این آزمون ترکی استانبولی بر اساس استانداردهای چارچوب مرجع مشترک اروپایی برای زبان ها طراحی شده است تا میزان تسلط افراد به زبان ترکی به عنوان یک زبان خارجی ارزیابی کند.
هر متقاضی گواهی ای بر اساس امتیاز دریافتی و سطح دانش زبان ترکی خود دریافت می کند. این گواهینامه ها هنگام ثبت نام در مدارس یا دانشگاه ها به دانش آموزان و دانشجویان خارجی کمک می کند. علاوه بر این، شرکت در این آزمون ترکی استانبولی به کسانی که مایل به کار در یک شرکت ترکی (چه در ترکیه و چه در خارج از کشور) هستند، کمک می کند.
این آزمون ترکی استانبولی از 4 بخش خواندن، نوشتن، شنیداری و مکالمه تشکیل شده است. برای موفقیت در آزمون شما باید حداقل از هر بخش 50 درصد از امتیاز کل را کسب کنید. سطح بندی شما در این آزمون بدین گونه خواهد بود:
- گواهی B2: امتیاز 55 – 70
- گواهی C1: امتیاز 71 – 88
- گواهی C2: امتیاز 89 – 100
توجه کنید آزمون TYS برای سطوح بالاتر زبان ترکی استانبولی برگزار می شود. برای شرکت در آزمون های A1 و A2 شما باید در آزمون TÖMER شرکت کنید.
زمان و مکان برگزاری آزمون TYS
این آزمون 3 بار در سال برگزار می شود. می توانید تاریخ برگزاری آزمون ها را در سایت رسمی آزمون TYS بررسی کنید. شما می توانید نه تنها در ترکیه، بلکه در خارج از کشور هم در این آزمون شرکت کنید. در حال حاضر 43 کشور و 48 مرکز این آزمون را برگزار می کنند.
3. آزمون YÖS
YÖS یک آزمون ترکی استانبولی است و برای دانشجویان بین المللی که قصد دارند در دانشگاه های ترکی به تحصیل بپردازند طراحی شده است. تا حدود 10 سال این آزمون جامع و جهانی بود اما از سال 2012 به بعد هر دانشگاهی می تواند خود این آزمون ترکی استانبولی را برگزار کند.
از اولین قدم ها برای تحصیل در دانشگاه مورد نظرتان در ترکیه ثبت نام در آزمون YÖS ارائه شده توسط دانشگاهتان و کسب نمره ی خوب در آن است. البته شرط اول این است که شما ببینید آزمون ترکی استانبولی مورد نظر دانشگاهتان برای پذیرفتن دانشجوی بین المللی چیست و مطابق با شرایط همان آزمون خود را آماده کنید. مثلا برخی از دانشگاه ها دانشجو های بین المللی را از طریق آزمونی به نام SAT ارزیابی می کنند.
نکته ای که باید توجه کنید این است که اعتبار گواهی آزمون YÖS برای هر دانشگاه تنها یک سال است. در نتیجه شما باید تمام کارهای ثبت نام خود را در این بازه انجام دهید.
هزینه ی این آزمون معمولا حدود 400 لیر است. البته هزینه ی این آزمون ترکی استانبولی از هر دانشگاهی به دانشگاه دیگر متغیر است. هزینه ی دریافتی در دانشگاه های دولتی بیشتر از دانشگاه های خصوصی است و برخی از دانشگاه های مانند دانشگاه آنکارا این هزینه را به صورت دلار دریافت می کنند.
زبان نگار کلاس های زبان ترکی استانبولی را به صورت دوره های آنلاین و حضوری برگزار می کند تا در این راه بتواند همراه و راهنمای شما باشد. هزینه کلاس ترکی استانبولی را می توانید به صورت آنلاین هم پرداخت کنید!
آیا آزمون YÖS دشورا است؟
آزمون YÖS چندان دشوار نیست و سوالات این آزمون ترکی استانبولی در واقع از منابع از پیش تعیین شده می آیند. اگر پیش از شرکت در آزمون تمامی موضوعات و منابع را به دقت بررسی کرده باشید و مسلط باشید قطعاً سوالات برای شما بسیار ساده و واضح خواهند بود.
البته باید توجه داشت که میزان دشواری سوالات آزمون YÖS از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت است. به عنوان مثال سوالات دانشگاه استانبول ساده تر از سوالات دانشگاه ازمیر است.
آزمون YÖS به چه زبانی برگزار می شود؟
زبان آزمون YÖS به انتخاب شما می تواند انگلیسی یا ترکی باشد. حتی در برخی از دانشگاه ها شما می توانید زبان های دیگری مانند فرانسه نیز انتخاب کنید.
اما در کل لازم نیست خیلی نگران زبان آزمون باشید. زیرا پاسخ دادن به سوالات ریاضی، هوش یا مهندسی نیازی به دانش زبانی خیلی بالایی ندارند و تنها کاری که باید انجام دهید این است که در پاسخ دادن به خود سوالات ریاضی مهارت داشته باشید.
آزمون YÖS چه زمانی برگزار می شود؟
از آنجایی که آزمون YÖS یک آزمون جهانی نیست، تاریخ برگزاری آن نیز توسط هر دانشگاه به صورت جداگانه مشخص می شود.
شما می توانید حوالی ماه فوریه برای این آزمون ترکی استانبولی ثبت نام کنید. هر دانشگاه این آزمون را از حدود اواسط آوریل تا اوایل ژوئن در هر سال و در بازه ای دو ماهه برگزار می کند.
البته از سال 2020 که جهان تحت تأثیر کرونا قرار گرفت، این آزمون ترکی استانبولی نیز تحت تأثیر قرار گرفت و هم ثبت نام و هم زمان برگزاری امتحانات تغییر کرده و اغلب به تأخیر افتاده است.
نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که هر دانشگاه تنها یک بار در سال این آزمون را برگزار می کند، در نتیجه اگر شما آزمون یک سال را از دست بدهید باید تا سال دیگر برای شرکت در آن صبر کنید. البته برخی از دانشگاه ها ممکن است این آزمون ترکی استانبولی را بیش از یک بار در سال برگزار کنند.
نمرده دهی آزمون YÖS چگونه است؟
این آزمون ترکی استانبولی به 3 بخش تقسیم می شود و سقف نمره 100 است. بیشتر دانشگاه ها به ازای هر پاسخ منفی 0.25 از نمره ی شما کم می کنند، در نتیجه با 4 پاسخ غلط یک نمره از نمره ی کل شما کسر خواهد شد.
برای ثبت نام در دانشگاه، نمره ی کل کسب شده از 3 بخش این آزمون ترکی استانبولی نباید از 50 کمتر باشد. البته همانطور که گفتیم کسب نمره ی 100 در این آزمون غیر ممکن نیست چرا که بسیاری از سوالات از قبل قابل پیش بینی اند.
برای اینکه بتوانید در بهترین دانشگاه های ترکیه ثبت نام کنید، باید تلاش کنید تا نمره ای بالاتر از 90 کسب کنید.
برای دانشگاه هایی که حجم رقابت برای ثبت نام زیاد است، فاکتور هایی مانند نمرات دبیرستان و باقی توانایی های آکادمیک نقش مهمی در دریافت پذیرش بازی می کنند.
سوالات آزمون YÖS
اولین شرط برای قبولی در هر آزمونی داشتن دانش کافی درباره ی آن آزمون است. سوالات این آزمون ترکی استانبولی از 3 موضوع ریاضیات، هوش و مهندسی تشکیل شده اند و 80 تا 100 سوال خواهند بود.
معمولا سوالات هوش بیشترین تعداد را دارند و حدود نیمی از سوالات (از 45 تا 55 سوال) به این حوزه اختصاص داده می شوند. پاسخ دادن به این سوالات آنقدر ها که فکر می کنید سخت نخواهند بود و با تمرین و تکرار می توانید با موفقیت این بخش را پشت سر بگذارید.
پس از سوالات هوش حدود 45 سوال ریاضی و 5 تا 10 سوال هندسه وجود دارند.
2. آزمون ALES
آزمون ALES برای متقاضیانی است که قصد تحصیل در ترکیه را دارند، به ویژه کسانی که متقاضی شرکت در مقاطع تحصیلات تکمیلی هستند و یا مایل به کار در دانشکده به عنوان دستیار تحقیق، استادیار، مترجم و … می باشند. البته در بسیاری از موارد، این آزمون برای متقاضیان دکتری در ترکیه نیز الزامی است.
هدف از این آزمون ارزیابی توانایی متقاضیان در زمینه هایی مانند هوش، ریاضیات (ارزیابی توانایی حل مسئله) و دانش متقاضیان از زبان ترکی است.
شما می توانید با گذراندن دوره های زبان ترکی استانبولی خود را به بهترین نحو برا این آزمون آماده کنید.
گواهی این آزمون ترکی استانبولی تا 3 سال اعتبار دارد. این آزمون از 4 بخش تشکیل شده است:
- دو بخش مرتبط با ریاضیات
- دو بخش مرتبط با زبان
هر بخش شامل 50 سوال و تعداد کل سوالات 200 می باشد. مدت زمان آزمون نیز 180 دقیقه است.
آزمون ALES دو بار در سال توسط سازمان سنجش و انتقال دانشجویان مرکزی ترکیه (ÖSYM) در 81 مرکز دانشگاهی در ترکیه و قبرس شمالی برگزار می شود.
تمام سوالات این آزمون به زبان ترکی است، بنابراین افرادی که با این زبان آشنا نیستند می توانند با اخذ گواهینامه آزمون TOMER این مشکل را حل کنند.
برای ثبت نام در آزمون ALES، باید وارد وب سایت موسسات یا دانشگاه هایی شوید که این آزمون را انجام می دهند و سپس فرم ثبت نام را تکمیل کنید.
چه کسانی می توانند در آزمون ALES شرکت کنند؟
- متقاضیان کارشناسی ارشد در ترکیه
- متقاضیان دکترا در ترکیه
- متقاضیان پذیرش دانشگاه در خارج از ترکیه
- متقاضیان پیشرفت شغلی در دانشگاه ها
حداقل نمره ی قبولی در آزمون ALES
اگر بخواهیم به صورت کلی بگوییم، حداقل نمره ی قبولی در این آزمون ترکی استانبولی 55 است. مشخص است که هرچه نمره ی بالاتری در این آزمون کسب کنید شانس دریافت پذیرش از دانشگاه های معتبر برای شما بیشتر خواهد بود.
البته حداقل نمره ی قبولی برای هر دانشگاه و هر رشته ای متفاوت است.
متقاضیانی که نمره ی 70 را در این آزمون کسب کنند بدین معنی است که آزمون را با موفقیت پشت سر گذاشته اند.
باید بدانید که این آزمون نمره منفی نیز دارد. در ازای هر 4 پاسخ اشتباه، یک پاسخ درست شما حذف خواهد شد.
هزینه ی شرکت در آزمون ALES
هزینه شرکت در این آزمون از موسسه ای به موسسه دیگر متفاوت است و یکی از دلایل آن ممکن است خدمات بهتر در طول امتحان باشد، اما به طور متوسط برای ثبت نام در این آزمون باید 120 لیر هزینه کنید.
اما اگر دیرتر از زمان تعیین شده اقدام به ثبت نام کنید، باید 180 لیر بپردازید.