فرهنگ ترکیه : نکات مهم که باید بدانید!

فرهنگ ترکیه، مانند بسیاری از جنبه های دیگر این کشور، ادغامی از فرهنگ شرق و غرب است و از هر دو عناصر را وام می گیرد تا ترکیب منحصر به فرد خود را بسازد. اسلام نیز دگرگونی عظیمی برای فرهنگ ترکیه به ارمغان آورد. البته قدرت نفوذ اسلام بین مناطق مختلف کشور و میان جمعیت شهری و روستایی و بین طبقات اجتماعی متفاوت است. فرهنگ ترکیه با تمامی شباهت هایش با فرهنگ ایران، به دلیل ماهیت اروپایی اش دارای تفاوت هایی نیز می باشد. دانستن این تفاوت ها برای سفر یا مهاجرت به این کشور بسیار مهم می باشد.
در این مطلب از زبان نگار می خواهیم عناصر فرهنگ ترکیه و هرچیزی که برای مهاجرت یا سفر به این کشور زیبا باید بدانید را بررسی کنیم.
 

فرهنگ ترکیه : نکات مهم که باید بدانید!
فرهنگ ترکیه : نکات مهم که باید بدانید!

 

زبان رسمی

۸۷ درصد مردم ترکیه به زبان ترکی صحبت می کنند و با الفبای لاتین می نویسند. زبان بدن و استفاده از حرکات در ترکیه بسیار رایج است و اغلب به اندازه ی حرف زدن، یا حتی بیشتر، بیان کننده ی منظور فرد است.
زبان انگلیسی یکی از رایج ترین زبان های خارجی است که در ترکیه صحبت می شود و پس از آن زبان های فرانسوی و آلمانی هستند که اغلب در مناطق توریستی رایج تر می باشند.
زبان نگار با ارائه ی بهترین دوره های زبان ترکی استانبولی همراه شما در مسیر یادگیری این زبان خواهد بود.
 

مردم

ترکیه تا حد زیادی از نظر قومی همگن است. علاوه بر ترک ها، گروه های اقلیتی وجود دارند که از قفقاز و بالکان سرچشمه می گیرند، اما کردها بزرگترین اقلیت هستند و پس از آن ها اعراب، ارمنی ها و یونانیان هستند. جمعیت ترکیه به طور مساوی در شهرهای بزرگ غرب، منطقه خزر و بخش هایی از ساحل اژه و مدیترانه توزیع شده است. مناطق کوهستانی شمال شرقی کمترین تراکم جمعیت را دارند.
 

دین

اکثریت قریب به اتفاق ترک های مسلمان، سنی مذهب هستند. با این حال، جوامع مسلمان دیگری مانند علویان نیز در این کشور وجود دارد. در شهرهای بزرگ، اقلیت های مسیحی با ادیان مختلف دارای آزادی عبادت در جوامع و مکان های عبادت خود هستند و همین امر در مورد یهودیان نیز صدق می کند. ترکیه به طور رسمی یک دولت سکولار است اگرچه دین در مدارس دولتی تدریس می شود. نقش دین در داخل کشور یک نقش مبهم و یک موضوع تفرقه انگیز تاریخی است.
 

تعطیلات

سه نوع رویداد در فرهنگ ترکیه تعطیلات سال را تشکیل می دهند: رویدادها و جشن های مذهبی مشترک در همه کشورهای مسلمان، رویدادهای تاریخی و جشنواره های فصلی سنتی. این ها لحظات شادی جمعی ارزشمندی برای مردم در فرهنگ ترکیه است که آن ها را با موسیقی، فعالیت ها و سرگرمی های مختلف می گذرانند.
عیر فطر و عید قربان از تعطیلات مذهبی در فرهنگ ترکیه می باشند. تاریخ این جشنواره ها به تقویم قمری بستگی دارد و بنابراین هر سال تغییر می کند.
۱ ژانویه: روز سال نو.
۲۱ مارس: سال نو کردی (نوروز). این روز برای تقویم کردی آغاز سال است. آتش بازی های بزرگی برپا می شود و کردهای ترکیه این رویداد را به نماد اصلی هویت خود تبدیل کرده اند.
۲۳ آوریل: سنت جورج. جامعه ارتدوکس زیارت خود را در جزیره Büyükada انجام می دهد. سایر رویدادهای این چنینی از تقویم ارتدوکس یونان پیروی می کنند.
۱ مه: می دی. این یکی از مهمترین جشن های سنتی است و فرا رسیدن فصل بهار را جشن می گیرد. این جشنواره معمولا در حومه ی شهر اتفاق می افتد و زنان تاج می بافند و هدایایی را آماده می کنند.
۱۹ مه: جشنواره جوانان و ورزش و بزرگداشت آتاتورک
 

فرهنگ ترکیه : نکات مهم که باید بدانید!
فرهنگ ترکیه : نکات مهم که باید بدانید!

 

آداب معاشرت

فرهنگ ترکیه به خاطر روحیه سخاوتمندانه و مهمان نوازی شگفت انگیز شهرت دارد، بنابراین به احتمال زیاد در طول سفر خود حداقل یک بار به خانه ی یکی از بومی ها برای صرف چای یا یک وعده ی غذایی دعوت خواهید شد.
کفش های خود را قبل از ورود به خانه های مردم ترکیه در آورید و با دست راست نان و باقی غذاهای روی میز را بردارید. پاهای خود را زیر میز قرار دهید و هرگز پای خود را جلوی کسی دراز نکنید زیرا این کار در فرهنگ ترکیه توهین آمیز تلقی می شود. برای ورود به مسجد ها بهتر است لباس هایی معمولی (که شانه و پاهایتان را می پوشانند) بپوشید. به مسجد هم باید بدون کفش وارد شوید. در حالی که بارها در شهر های توریستی رایج هستند اما نوشیدن مشروب میان عموم در سایر مناطق روستایی کشور کمتر قابل قبول است. در ترکیه، مانند بسیاری از مکان های دیگر، عکاسی از اردوگاه های نظامی ممنوع است. همیشه قبل از گرفتن عکس حتما از مردم محلی اجازه بگیرید. رعایت کردن آداب و رسوم ترکی آنقدر ها برای ما ایرانیان سخت نخواهد بود چرا که شباهت های غیرقابل انکاری میان فرهنگ ترکیه و فرهنگ ایران وجود دارد و پیوند دهنده ی اصلی این دو فرهنگ اسلام می باشد.
می توانید بهترین کتاب های آموزشی زبان ترکی استانبولی را از زبان نگار تهیه کنید و به همراه یادگیری این زبان، با رسوم و فرهنگ ترکیه نیز آشنا شوید!
 

پوشش

پوشش نیز مانند بسیاری عناصر دیگر فرهنگ ترکیه تلفیقی از فرهنگ اروپا و اسلام است.
مردان ترک به طور گسترده ای سبک ها و رنگ های تیره ی لباس مردان اروپایی را پذیرفته اند. شلوارهای گشاد ترکیه ای مشهور، هنوز در مناطق روستایی و در بین شهرنشینان فقیرتر رایج است، اما ژاکت سنتی و رنگارنگ بسیار کمتر پوشیده می شود. زنان روستایی هنوز لباس های سنتی خود را تا حد زیادی استفاده می کنند. آن ها ترکیبی معمولی از شلوارهای گشاد، دامن و پیش بند می پوشند. در بسیاری از مناطق هنوز می توان شهری یا روستایی بودن یک خانم و وضعیت تاهل او را از طریق لباس وی تشخیص داد. زنان روستایی در ترکیه هرگز چادر نمی پوشند، اما به طور سنتی سر و دهان خود را با روسری بزرگ می پوشانند. این عمل در میان بانوان شهری نیز رایج است، اگرچه روسری اغلب با لباس غربی ترکیب می شود.
 

غذا

غذاهای ترکی، با همه ی تنوع، در بین بهترین غذاهای جهان رتبه بندی می شوند. هر یک از هفت منطقه ی کشور دارای ویژگی های خاص خود است. در حالی که غذاهای هر منطقه متمایز اند اما عناصر و طعم های مشترکی در همگی وجود دارد. استانبول اصلی ترین مرکز آشپزی در فرهنگ ترکیه می باشد. آشپزی ترکی در بسیاری از جوانب متاثر از فرهنگ ترکیه، یونان، ارمنستان، یهودیان، فرانکی ها، اعراب، روسیه ، کرد ها و قفقاز است. یکی از دلایلی که ترکیه جزو پرطرفدارترین مقاصد سفر دی میان ایرانیان است همخوانی ذائقه ی ما با غذاهای ترکی است.
اصولا وعده های غذایی در فرهنگ ترکیه همیشه با یک سوپ شروع می شوند. در کنار غذاهای لذیذ ترکی تقریباً همیشه نان وجود دارد. همچنین بسیاری از غذای اصلی ترک به همراه ماست سرو می شوند.  وعده ی غذایی با دسرها -که به دلیل شیرینی ، سبکی و خوش طعم بودن مشهور هستند- به اتمام می رسد. فراموش نکنید که در طول سفر خود حتما غذای محبوب فرهنگ ترکیه، یعنی باقلوا را امتحان کنید.
 

فرهنگ ترکیه : نکات مهم که باید بدانید!
فرهنگ ترکیه : نکات مهم که باید بدانید!

 

نوشیدنی

به هنگام سفر به ترکیه از نوشیدن آب لوله کشی ترکیه خودداری کنید و آب معدنی بنوشید.
طرز تهیه ی قهوه ترک طولانی تر از حد معمول است؛ معمولاً روی ذغال داغ دم می شود و می توان آن را به صورت ساد (بدون شکر) ، اورتا (متوسط ​​شیرین) یا سکرلی (بسیار شیرین) سرو کرد. چای نوشیدنی ملی است و بیشتر آن در منطقه ی ریزه تولید می شود. به مدت تقریبا طولانی ای دم و سپس در لیوان های کوچک سرو می شود. ترک ها روزانه چندین لیوان چای می نوشند و سرو چای برای مهمان جزو عناصر مهمان نوازی در فرهنگ ترکیه است. آبجوهای این کشور نیز به دلیل کیفیت خود معروف هستند. راکی نیز یکی دیگر از نوشیدنی های الکلی بسیار پرطرفدار در ترکیه است.
 

هنر

در طول قرن بیستم، اشکال هنری، موسیقی و ادبیات غربی در فرهنگ ترکیه در کنار سنت بومی جای گرفت. در حالی که بسیاری از نویسندگان، هنرمندان و موسیقیدانان شیوه های سنتی اسلامی را رها کرده و به راه و روش فرهنگ غرب روی آوردند ام فرهنگ ترکیه همچنان با استفاده از زبان عامیانه در ادبیات، تصنیف های محلی، سبک خاص موسیقی و به تصویر کشیدن صحنه های روستا در هنرهای تجسمی و طراحی ها، به شدت مایل به ملی گرایی است. تئاترها، ارکسترها و اپراها به سبک غربی در حال پیشرفت هستند اما عناصر بومی هنر نیز پا به پای آن ها رشد می کنند. سازهای محلی شامل طبل، شیپور، فلوت، تنبور، ویولن و سنج است.