برای ایجاد ارتباط واقعا موثر با ترک زبان ها نیاز دارید که به زبان ترکی استانبولی مسلط باشید. زبان ترکی توسط ۸۰ میلیون نفر ساکن کشورهای مختلف با ملیت های مختلف از قبیل ترک، ارمنی و کرد صحبت می شود. یادگیری ترکی استانبولی میتواند چالش برانگیز باشد اما اگر با بعضی از قوانین آن آشنا شوید، به سرعت منطق و نظم این زبان را درک می کنید.
تقریبا هیچ استثنایی در این زبان وجود ندارد و قطعا به این نتیجه می رسید که این قوانین آسانتر از آن چیزی هستند که فکر میکنید. در ادامه این مطلب از زبان نگار به چند ترفند که به شما در آموزش این زبان کمک خواهد کرد اشاره می کنیم.😊
آموزش الفبا ترکی استانبولی، اولین گام یادگیری
الفبای ترکی شامل ۲۹ حروف – ۸ حروف صدادار و ۲۱ صامت است. این الفبا در واقعیک نسخه سازگار از الفبای لاتین است که شامل شش حرف اضافه یعنی ç, ğ, ş, ı, ö, ü. است. توجه داشته باشید که شما q، w، x را در الفبای ترکی پیدا نمیکنید چون آنها حذف شدهاند.
در زبان ترکی هر حرف مربوط به یک صدا است و برعکس.
بنابراین برای مثال، حرف S همیشه صدایی مانند s در کلمه course می دهد و در زبان ترکی استانبولی حرف Z صدایی مانند z در Zebra است. در زبان ترکی یک صدا تنها میتواند با یک حرف مطابقت داشته باشد.
✅برای مثال، در زبان انگلیسی (sh) یک صدا و دو حرف دارد، اما در زبان ترکی این صدا مربوط به حرف (ş) است. در همین حال، در انگلیسی حرف (x) در واقع از دو صدا [ k ] + [ s ]، تشکطیل شدهاست اما در زبان ترکی این صدا با دو حرف نشان داده می شود مانند ترکی، مانند کلمهtaksi که معنای آن تاکسی است.
عدم وجود جنسیت و حرف تعریف در ترکی استانبولی
در زبان ترکی حرف تعریف، جنسیت، ضمیر شخصی و حالت جمع ( اگر از اعداد استفاده کنید) وجود ندارد. منطقی به نظر میرسد که پنج سیب بیش از یک سیب است. بنابراین اسم در شکل مفرد باقی میماند، در غیر این صورت استفاده از هر کلمه ای برای بیان جمع بودن در زبان ترکی اضافی و زاید است. به عنوان مثال bir elma (یک سیب) و bes elma (پنج سیب).
همچنین تفاوتی بین ضمایر اشاره به جنس مونث و مذکر (مانند he, she و it ) در زبان ترکی وجود ندارد و حرف o برای هر سه مورد استفاده قرار میگیرد و می توان آن را حذف کرد. در زبان ترکی، شخص با انتهای فعل مشخص میشود و ضمایر شخصی در صورتی که بخواهیم تاکید کنیم استفاده می شود.
✅برای مثال: Top oynuyor (توپ بازی می کند) در مقابل O top oynuyor (او توپ بازی می کند.)
انواع ضمائم در زبان ترکی استانبولی
در زبان ترکی از یک پسوند با ضمایم برای بیان حالت “بودن” استفاده می شود. برخلاف زبان انگلیسی و فارسی، در زبان ترکی هیچ فعلی وجود ندارد که به معنی «بودن» باشد. در عوض، شما می توانید از ” ضمایر شخصی ” مرتبط استفاده کنید. به طور کلی ۵ پسوند برای اول شخص و دوم شخص مفرد، اول شخص، دوم شخص و سوم شخص جمع وجود دارد.
✅هیچ پسوندی برای سوم شخص مفرد وجود ندارد.
(اول شخص مفرد: Ben öğretmenim) من معلم هستم.
(دوم شخص مفرد: Sen öğretmensin) تو معلم هستی.
(اول شخص جمع: Biz öğretmeniz) ما معلم هستیم.
(دوم شخص جمع: Siz öğretmensiniz)شما معلم هستید.
(سوم شخص جمع: Onlar öğretmenler) آن ها معلم هستند.
نحوه اضافه کردن پسوند ترکی را یاد بگیرید
همانطور که در زبان فارسی پسوندها به کلمه اضافه می شوند، در زبان ترکی نیز پسوندهای متعدد را می توان به کلمه ریشه اضافه کرد. این پسوندها حالت، منفی بودن، جمع بودن، مالکیت، سوالی بودن و بسیاری از ویژگی های دیگر را نشان می دهد. همه این پسوندها می توانند باعث طولانی شدن برخی کلمات شوند اما اگر بدانید که چگونه آنها را تقسیم کنید، خیلی ترسناک نیستند.
به عنوان مثال، اگر کلمه ev به معنی “خانه” را در نظر بگیرید و پسوندها را اضافه کنید، کلمه evimdekilerden را خواهیم داشت که به معنی “چیزایی که در خانه من است” می باشد.
پسوند صدادار را با آخرین حرف صدادار کلمه ی ریشه هماهنگ کنید. حروف صدادار در پسوند، حرف صدادار نهایی کلمه ریشه را تغییر می دهد. هدف این است که کلمات را با کمترین میزان حرکت دهانی ممکن تلفظ کنیم. این باعث می شود تا واژه ها را روان تر بگوییم.
✅به عنوان مثال، پسوند -SIZ به معنی “بدون” است. برای گفتن “بی گوشت”، این پسوند را باید به انتهای واژه ی ترکی (گوشت) et اضافه کنیم. واژه به شکل etsiz خواهد بود. برای گفتن “بی نمک”، پسوند -siz را با واژه ی tuz هماهنگ می کنیم و واژه tuzsuz (بی نمک) را می سازیم.
ساختار جملات در ترکی استانبولی
در زبان ترکی فعل در انتهای هر جمله قرار می گیرد. کلمات در زبان ترکی به ترتیب فاعل، مفعول، فعل در جملات قرار می گیرند. این ساختار جمله در بسیاری از زبان های دیگر مانند آلمانی و ژاپنی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
به عنوان مثال، اگر شما می خواهید بگوید “پسر توپ را به سمت سگ انداخت” در ترکی به صورت “oğlan topu köpeğe attı.” می باشد. کلمه oğlan به معنای (پسر)، topu به معنای (توپ)، köpeğe به معنای (سگ) و attı به معنای (انداخت) می باشد.
تمام چیزهایی که شما برای آموزش ترکی باید در نظر داشته باشید سه مفهوم زیر هستند:
ساختار جملات: فاعل – مفعول – فعل
ترکیب: اضافه کردن پسوندها به انتهای کلمات
هارمونی آوایی: حروف صدادار در پسوندها با حروف قبلی تنظیم می شوند تا روان و سلیس بودن کلمات بهتر باشد.
در زبان ترکی کلمات فرانسوی بسیاری وجود دارد. این کلمات به طور روزمره به ویژه در غرب ترکیه به کار میروند. همچنین به دلایل مذهبی بسیاری از واژههای عربی مانند dunya (جهان) وkitap (کتاب) در استفاده روزمره وجود دارد.
در صورتی که تمایل به مشاوره با کارشناسان زبان نگار برای آموزش ترکی استانبولی را دارید، با ما تماس بگیرید: ۰۲۱۴۳۹۴۲ به گرمی پاسخگوی شما خواهیم بود.